…επιτέλους, ο τρύγος!

Όλα πια είναι έτοιμα, στη θέση τους και εμείς περιμένουμε υπομονετικά μα με το ανάλογο άγχος για να ξεκινήσουμε τον τρύγο.

Η φετινή χρονιά πρέπει να είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων, μας λένε οι γείτονες αμπελουργοί.

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που βιώσαμε και μεις βαθιά μες στο πετσί μας, μιας και η καλλιέργεια που έχουμε επιλέξει είναι απολύτως βιολογική και ήταν δύσκολο να καταπολεμήσουμε με απόλυτη επιτυχία τη χολέρα, τον περονόσπορο και βέβαια την ευδεμίδα (Lobesia botrana) που φέτος μας επισκέφθηκε στην Κρήτη μ’ έναν τεράστιο πληθυσμό….

Ο στόχος μας είναι να κάνουμε κάποιες δοκιμές που από το 2017 θα μας δείξουν σε πιο κρασί (orange wine) τελικά θα καταλήξουμε και θα εμφιαλώσουμε.

Μετά λοιπόν από καιρό αναμονής, αφού η όψιμη χρονιά δε μας επέτρεψε να τρυγίσουμε νωρίτερα μιας και οι bomme βαθμοί ήταν ιδιαιτέρως χαμηλοί, κάπου στις αρχές προς τα μέσα του Σεπτέμβρη τελικά η ώρα και η γιορτή του τρύγου επιτέλους ξεκίνησε και τα πιθάρια που καρτερικά περίμεναν γέμισαν κι αυτά.

Δώδεκα πιθάρια γεμίσαμε και όλα με ντόπιες ποικιλίες και με μοναδικό άρωμα. Το Πλυτό, το Βιδιανό, το Μοσχάτο Σπίνας το Μαντηλάρι και το Κοτσιφάλι πήραν τη θέση τους και τώρα ο χρόνος θα φέρει τ’ αποτελέσματα του…

Καλόπιοτο να ‘ναι!

Υγ. Φέτος θα καζανέψουμε και μονοποικιλιακή τσικουδιά από τις ποικιλίες Βιδιανό και Πλυτό μα αυτό θα έρθει σε μια άλλη “φωτοϊστορία”.

Leave a Reply

BACK

Grapes and Gratification