ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2016

Φθινόπωρο και τα ρακοκάζανα της Κρήτης πήρανε πάλι φωθιά … για να εκτελέσει ο Κρητικός το πατροπαράδοτο χρέος απόσταξης της τσικουδιάς …

Πήραμε το λοιπόν κι εμείς τα βαρέλια μας με στράφυλα και μούστο από τις γηγενείς ποικιλίες ” Πλυτό ” και ” Βιδιανό ” που τρυγήσαμε τον Αύγουστο, τα απαραίτητα για το συνοδευτικό φαγοπότι (κρέατα, ζαρζαβατικά, μερικές μπουκάλες κρασί περσινής εσοδείας & δυό κασόνια μπίρες Σόλο) και στραταρίσαμε κατά το καζάνι του Λεωνίδα στο Αλάγνι. Οι πρώτοι καλεσμένοι δεν άργησαν να φανούν, μεταξύ των οποίων και ένα τσούρμο συγγενείς και φίλοι του Kjetil από τη Νορβηγία που ήρθαν να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία παραγωγής του ” εθνικού ” ποτού της Κρήτης.

Τα κάρβουνα πυρώσανε, τα ποτήρια γιομώσανε – άλλα κρασί, άλλα μπίρα – ζεστάθηκαν οι καρδιές. Σε λίγο στρώθηκε η τάβλα με πανσέτες, αρνίσια παϊδάκια, λαγό στιφάδο, οφτές πατάτες, σαλατικά, τυριά και οινοπνεύματα ώσπου, απόβραδο πια, η πρώτη τσικουδιά, ζεστή ζεστή – βιολογική, ξετσαμπουρισμένη και μονοποικιλιακή – πήρε να στάζει βάζοντας μπρος το γλέντι. Όλοι οι πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής πρέπει να παρέλασαν από τη γιορτή μας. Το Κρητικό δοξάρι μας πήρε και μας σήκωσε για τα καλά στα πόδια μας – συρτογυρίζοντας ως το πρωί, σε χορευτικό αλώνι, σαν κουρδισμένοι.

Και του χρόνου με το καλό ! Στην υγειά σας !

 

Leave a Reply

BACK

Grapes and Gratification