“Σολο … Your Cretan Craft Beer” H πρώτη μας μπίρα!

Ενθουσιαστήκαμε όταν μάθαμε πως η “Ζυθογνωσία 2015” θα γινόταν φέτος τον Οκτώβρη, μόνο που για μας ήταν πολύ νωρίς. Οι εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας μας, βλέπετε, δεν είναι ακόμα έτοιμες.Αυτή ήταν και η ευκαιρία να ζυθοποιήσουμε σε άλλες εγκαταστάσεις.

Όμως που και ποιός θα μπορούσε να μας εξυπηρετήσει?

Μετά από ένα γρήγορο τηλεφώνημα στον Γιάννη το Λιονάκη στη “Χάρμα”( Cretan Brewery) στα Χανιά η λύση βρέθηκε.

Η πρώτη ιδέα ήταν να παράξουμε μία Pale Ale ή μία India Pale Ale όμως η “Χάρμα” παράγει Lager για την ώρα. Καταλήξαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μία India Pale Lager (ΙPL) στα 17°P και με πλήθος λυκίσκων όπως Centenneal, Cascade, Chinook, Galaxy και Vic Secre…(!)

Τρεις εβδομάδες αργότερα επιστρέψαμε στη Χάρμα, ενθουσιασμένοι να γευτούμε τ’ αποτελέσματα της “συνταγής” μας…

H IPL ομολογουμένως ήταν αρκετά ευχάριστή. Ωραία πικράδα, καλή βάση βύνης με ιδιαίτερη και αισθητή την γεύση από του λυκίσκους.

Όμως, το άρωμα?

Λοιπόν, παρά το γεγονός πως στη μπίρα έγινε dry hopping το άρωμα ήταν αρκετά “συνεσταλμένο” αν θέλετε. Συνηδητοποιήσαμε πως η ζυμωση της lager σε χαμηλές θερμοκρασίες σίγουρα απορρόφησε τ’ αρώματα από το dry hopping.

Τι κάναμε?

Η λύση ήρθε με μιας και δεν ήταν άλλη από το Randall.

Και τι είναι το Randall?

Είναι μια συσκευή που ένας φίλος μας, ο Sam Calagione στη Dogfish Head ανέπτυξε 10 – 15 χρόνια πριν. Είναι φίλτρο νερού που γεμίζεται εντελώς με ολόκληρους λυκίσκους και χρησιμοποιείται μεταξύ του βαρελιού και της βρύσης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάρεις την απόλυτη φρεσκάδα από τον λυκίσκο πέραν αυτού.

Το Randall έχει παρατσούκλι, The Enamel Animal (Το σμάλτο των ζώων).

Γιατί?

Γιατί δίνει τόσο άρωμα από τους λυκίσκους στην μπίρα που όταν την πίνεις σχεδόν νιώθεις πως η μπίρα αφαιρεί το σμάλτο από τα δόντια σου!

Έτσι λοιπόν, στη Ζυθογνωσία με καμάρι παρουσιάζουμε τις Σολο IPL και Σολο IPL Randallized.

ΥΓ. Παρακαλώ σημειώστε πως η δεύτερη είναι μπίρα για εσάς που σας αρέσουν τα έντονα αρώματα. Τα πολύ έντονα.

 

Leave a Reply

BACK

Grapes and Gratification